Monday, 28 October 2013

Phone Lia yang TERtinggal dekat Legoland dah sampai!

♥ السلام عليكم      
.. بسم الله الرحمن الرحيم


Note; entri ni panjang! 
Note 2; Patutnye, tajuk entri ni "Phoneku TERtinggal di Legoland T.T" Tapi, dah ditukar sebab malas nak taip. tuptup phone sampai~



Weeee, weeeeee.. Phone dah sampaiiii, phone dah sampaii *buat harlem shake* Lol, tak senonoh betul budak ni -_____- HAHA.. First all, tengok gambar bawah ni,, lepas dapat phone smalam, terus tulis dekat memo.. HAHA.. And update kat FB.. Ngeeee XD

translation *ecececehhh* Pengumuman!!! Phone saya sampai dah dekat rumah! Yeaaaayyyyy! Nasiblah takde rosak ke ape. Lain kali buat lagi perangai "careless" tu lagi yer? *talk to myself

Second all *mengarut* Ade dah sesetengah blogger yang tahu pasal ni,, antaranya ialah Kak Eymasu and Kak Fatin Diana.. Hehe

Sebelum tu,, Lia nak cakap yang Lia guna phone corby2 je. Murah je. Bukan phone mahal pun.. I know.. Maybe ade sesetengah orang akan cakap "Elleh, phone murah je kot. Tu pun nak heboh yang phone die hilang. Lainlah kalau s4 ke, note 3 kerr.. Blablabla" HAHA, Lia tak kesah pun korang nak cakap ape.. Mulut manusia ni,, kita takleh tutup,, so just buat "cerdik" je lah ^_~

Lia bukan ape sebenarnya.. Tak kesah pun kalau phone tu duk kat sane *tapi sebenarnya kesah jugak la.. haha* Tapi sebab dalam phone Lia tu,, ade beberape gambar Lia yang tak bertudung means free hair.., Lia koya sorang2 je dekat phone. Takde upload kat social network mane2 pun. Hmm :( Kalau pekerja dia tengok kang dosa pulak /lelaki/ Lia buat wallpaper phone tu gambar free hair.. Tapi, sebelum tu, Lia dah tukar,, means sebelum hilanglah. So, hope sesangat takde orang kacau album Lia..

Okeyy, meh Lia cerita camne boleh tertinggal ni ..

Masetu,, dah dekat nak balik. Cikgu lepas kitorang gi enjoy dengan sume permainan yang ade dekat sane dalam pukul 12 gitu la,, and suruh kumpul kul 6 ptang dekat entrance..

Pastu kitorang gi lahh main2,, enjoy sakan la~ Lia tak cerita la ape yang Lia main,, Lia akan cerita dekat lain entri. InsyaALLAH :) Pastu, dekat nak balik dah,, kitorang (Lia, Maryam, Najwa, Ruby, Hanis)  pun nak gi dekat entrance tu.. Tapi, sebelum tu, kitorang nak gi dekat "Brick Shop" sebab nak tebus *kot* gambar yang kitorang dah posing mase pekerja dia snap. Pastu, mase otw tu,, nampak Teacher Jue ngan Cikgu Ton duduk atas bangku.. Cakap kat cikgu nak pergi kedai tu jap,, cikgu bagi, pastu pergilah.

Ingatkan nak gi kaunter pastu ambik terus gambar tu.. Tapi, ade halangan.. Haha.. Halangan lah sangat -.- Mase masuk tu,,, ade satu rak bukan rak sebenarnya.. Tapi, Lia taktahu orang panggil that thing ape.. Tempat sangkut gelang kot ? Memang ade banyakla gelang kat situ.., Comey2 tau,.. Lia suka sebab design yang simple je.. HAHA.. Sorry, takde gambar for that~ Malas nak snap.. Hehe.. Kitorang pun ape lagi, stop for awhile and pilih la mane satu yang berkenan di hati. Haha.

Bila dah pilih nak yang mane,, kitorang pun nak gi bayar.., Lia nak ambik duit, tapi purse ade dalam backpack mase tu., So, Lia wat keluar lah bende yang ade dalam tu such as telekung sembahyang, peta, and phone .. Lia letak phone tu atas lantai.. Hah, dah nampak,, kecuaian diri sndiri T.T Pastu, dah amik purse, letak balik barang yang wat keluar tadi. Tapiii, tak tahu macam mane, Lia lupa nak amik phone tu :( Terus gi dekat kaunter pertame untuk bayar gelang tu, and gi dekat kaunter satu lagi, utk tebus gambar. Gelang tu nampak simple je, tapi RM25 woo.. Maklumlah, guna pokok ape entah,, dah lupa. Tapi, yang diimport la~ Barang sane mahal2 tau, sebab ikut harga USD.

Pastu, Maryam dapat mesej drp kawan kitorang,, berbunyi

"Eh, ko dekat mane? Baik datang cepat. Teacher tengah mengamuk ni"

Kitorang pon,, dalam kedai tu dah macam cacing kepanasan. "Cepatlah abangggg, cepatlahh. Cikgu kitorang tu dah marah.". Abang cashier tu jawab, "kejap,, sabarr... Dah nak siap dah.. Tunggu eh?" Siyes,, takleh tahan dah., takut~

Pastu, tunggu gmbar tu,, ambik and ciao. Bratur dalam barisan ikut group. Teacher tengah membebel sebab ade sesetengah budak main rollercoaster air ,, so .. basah la baju. camne nak naik bas, kan ? Lia time tu, tak sedar langsung pasal phone. :/ grrr.. Pastu, masuk bas.. Budak yang bajunye basah tu, cikgu suruh duduk atas lantai bas. Huhu, kesian~

Pastu, kawan Lia, maryam tengah dengar lagu kut phone die. Pastu, Lia nak ambik ,, cek2 takde.. Dah nervous dah ni. "mne pulak henset aku ni?" lia ckp sorang2.. Pastu, tnye maryam.. Dia cakap xtahu.. Dia xde ambik pulak.. Pastu, Lia amek phone maryam and call number Lia.. And, guess what ? Phone Lia ade kat Legoland! Arrggghhh. Nak nangis rase :'<

And, this is our conversation thorugh Maryam's phone *Me with the workers* /ade "s" sebab cakap dengan dua orang workers kat LL/

Me: Hello, telefon ni ade dekat mane?
Worker: Telefon anda sekarang ade dekat LL (legoland)
Me: Ermm,, boleh tak tolong poskan telefon ni ke rumah saya? *bodoh tak soklan? wkwk*
Worker: Ermm, tak boleh. Kalau nak telefon ni, awak kena collect sendiri dekat legoland sebab nak decide dulu siape owner telefon ni ..

Dalam hati jerit "Akulah owner tuuuuuu!"Arrrggghhh! HAHA

Me: Okeyy.

Tutup phone.. Duduk dalam bas tu macam ade api je atas kusi tuu.. Takleh duk diam! Pastu, Lia gitau la dekat kawan2 Lia.. Diorang pon macam.. Errr? One of them cakap "Gilah bagitau cikgu" Lia sebenarnya takut lah nak bagitau cikgu sebab takut~ Yelah, dah terang2 yang Lia sendiri buat mistake, kan ?

Pastu, pegi jugaklah dekat cikgu. Pergi sane, cikgu tengah borak2.. Err, lagilah takut :3 But, waklek jelah, padahal rase cam nank nangis.. wahaha.

Me: Cikgu, err.. telefon kita *bahasakan diri kita sbb dah biase cmtu* dekat Legoland.
Cikgu: Hah? Dahtu, nak ambik macam mana? Legoland dah jauh dah
Me: Taktahu la cikgu. Tapi, dia cakap kalau nak phone tu, kena collect sendiri kat sana
Cikgu Ton: Try cakap dekat pekerja dia tu,, suruh pos. Awak bagila die upah sikit
Me: Oh, okey

Pergi dekat Maryam balik,, and amek phone pastu dial number Lia balik./

Me: Hello
Worker (perempuan pulak): Hello
Me: Boleh tak kalau awak pos phone ni?
Worker: Bukan tak boleh, tapi saya kena decide yang awak ni owner phone ni ke tak.
Me: *fikir* pastu,, cakap phone saya ada pass kan? So, cuba buka dulu. Sebab saya je tahu pass tu *bgitahu pass lia*
Worker: Ermm, takboleh nak try sebab tengah call ni
Me: Errr.. Okey2,, try dulu nanti saya call balik

*tutup*

Beberapa minit kemudian,

Me: Dah try ?
Worker: Dah,, ermm. Memang tak boleh erk kalau awak ambik sendiri phone ni dekat LL ?
Me: Err, tak boleh la, sebab saya datang ni dengan rombongan sekolah. Besok dah nak balik Kemaman.
Worker: Oh, okayy. Nanti tolong mesejkan alamat rumah
Me: Okay

*tutup*

Pastu, lia call lah abah Lia ,, bagitau pasal ni . I told him not to tell Ummi. Takut kena marah. Abah Lia sporting skitt :) He just said okayyy.. And, I told him pasal alamat tuu.. He said bagi alamat office lahh.. Senang sikit kot,, Lia just okeyy. Asal dapat balik that phone~ And, suruh abah mesejkan address tu dekat phone maryam. Lia, cakap jugak kalau ade pape, just bgitau through phone maryam..

Pastu, tiba2 bas yang kitorng naik tu stop. And name Lia diseru #cehh wkwk.. Pastu, turunlahh. Cikgu tunggu dekat bawah. Actually, Lia jer yang turun. Ynag lain, tengok je dari dalam bas. Ingatkan nak tinggal Lia tepi jalan #wkwk #nonesense! Rupa2nya bukan Lia sorang je yang hilang phone.. Tapi, ade jugak orang lain. Tapi, budak tu laki.. Lia , mase turun tu baru tahu sebab bas laki and pompuan asing.. Dia lagi rugii woo. Phone mahal tau,, phone ape Lia tak ingat ,, tapi dalam family "galaxy" lahh.. But,, yang menyedihkan ,, that phone has no simcard! What theeeee.. Kesiannnn ;_; Dahlah tu bukan phone die.. Phone kakak dia.. HAHA.. And, me just likee.. Erk ? So, ape tujuan die bawak phone tu ? Rupa2nye, die guna phone tu nak ambik gambar~

And, Lia cite la ape yang Lia cakap dengan workers tuuu dekat Ustazah Amelda. She asked me,, what type of phone that I'm using.. Lia jawab la phone murah jee,, corby2.. Cikgu cakap "oh" pastuu,, cikgu cakap kalau phone tu tak sampai umah jugakk,, just deactivate num phone tu. And, renew simcard dekat kedai celcom yang berhampirann *ecececehhh. mcm promo jer?*

I'm just.. Okayyy.. Pastu, naik bas smule.. Gi dekat tempat yang seterusnya,, nak dinner. Dah lapo dahh~ Orang cakap kannn, Lia buat muke xsedih pon.. Ade kawan Lia cakap, kalau dia,, dah nangis dah~ HAHA. lawak seyhh. Lia taktahu laaa.. Sedih memang sedih, tapi tulah kannnn.. Nangis pun, ape boleh buat. Bende dah jadi~ Hmmm...

Balik rumah,, cakap lah dengan along Lia,, kebetulan dia balik mase tu... Pastu, cite ahh sume kat dia.. Dia cakap "nampak sangat tak menghargai.. Phone hilang pun waklekkkkk jee" HAHA.. dah start membebel dah -_-

Banyak bende yang tertangguh sebab phone tertinggal ni~ Kawan Lia ade anta mesej kat Lia.. Esok tuu, dia tanya lah Lia nape tak jawab die punye mesej.. Lia pun cakap lah tertinggal .. Die xtahu sebab die tak gi lawatan~

Ni pulak part abah Lia anta email kat pihak LL
(Abah Lia, hantar and pihak LL balas dalam bahasa inggeris.. Tapi, Lia translatekan lah yer)

Abah Lia cakap lahh.. Haha.. cakaplah pasal phone tu.. PASTU, die suruh bagi detail.. Detail yang abah Lia bagi , phone type, phone color, phone pass etc

Pastu, pihak LL balas dia akan pos, tapi ade bayaran as the postage.. Abah Lia pun tanya la brape ringgit.. Lame tuu, dia tak balas2 lagi.. Lia mcam.. Haii, betul ke idok LL ni? -_- Bengang la jugak, kan?

Pastu, abah Lia cakap kat Lia die dah balas.. Dia suruh bayar rm6 .. Pastu,. abah Lia pun gi la bank-in.. Through Myabank kot.. Gune on9 jer. Pastu,, katenye nak pos harini jumaat, and akan sampai hari ahad.. InsyaALLAH..

Lia memang taksabar~ Nk bukak wechat pon tak boleh sbb lupa pass. HAHA.. Memang kena gune through SMS la,, tapi simcard pon ade dlm phone tu.. Memang xleh lah kan?

Semalam, abah Lia balik dari kerja, Lia trus serbu ayah Lia *serbu? macam xsesuai jerr. HAHA.. #abaikan* Lia tanye la,, phone dah smpai ker? Abah Lia ni pulak buat taktahu.. Lia pulak.. rase macam.. "ala,, takkan tak smpai lagi kot ?" Then, masuk bilik abah Lia sebab abah panggil..

Abah: Kak *panggilan for me :3* Meh sini jap,, nak cakap something eaa
Me: *dengan langkah yang malas* Hmm. Ade ape ?
Abah: Tuuuu, ambik newspaper tu jap.. *sambil tunjuk kat newspaper atas hujung katil*
Me: *buat muka seposen and ambik*
Abah: Ambik jappp
Me: Ambik mnde lagi abah? Ni kannnn ,, alia *second panggilan for me :3* dah ambik niiii *tunjuk newspaper*
Ummi dah tersengih-sengih.. Lia pelik ahh. Apesal plak ummi sengih2 hairni ??
Abah: Tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu *tunjuk dekat katil*
Lia: *pusing* and guess what? AHhhhhhhH!!!!!!!!!!!! That's my phone ! Yeahhh, that's my phone! AHHH.. terus lepas newspaper tuu and grab my phoneeee. Agagagg.. I miss it a lot :* haha #ngade

Terus berlari masuk bilik.. Dalam bilik terjerit-jerit dan melompat macam orang gilerrr sebab terlampau excited! HAHA.. boleh bayangkan, tak ?

*lebih kurangglah*

Pastu, godek2 phone tu kejap.. Ermmm,, ade 11 messages and 5 missed calls. HAHA..
10 messages daripade celcom. LOL! Setia betul =.=''
1 message from classmate, Fakhri *kawan jerrr --''*
5 missed calls from my classmate, Najihah...

Aahhh, cek album,, takde orang usik, kot ? Cek topup.. Lia mase nak gi, topup rm20,, baru gune sikit,, dalam acc skarang, cek ade rm11.73 .. Lia taktahu la topup tu gerak ke takk, sebab last skali, tak ingat ade brape hengget.. Hehe~

I'm so happy u know! :3 AHHH, thanks very muchhh *untuk sape?* *sape2 jelah*

Okeyy2, so till then.. Lia rase ade banyak lagi yang Lia tak cerita.. Hmm. dah malas nak taip sebenarnyaaaaa. HAHA.. Lia akan update pasal lawatan tu,, okeyy? Akan letak jugak gambar2 mase gi trip tu~ OKengggg? Tapi, tak janji.. Sebab lately ni, Lia memang busy dengan aktiviti kat sekolah ^^

#sorry for any broken english. I'm still learning, remember? :)

Till then, Assalamualaikum, ciao. Xoxo
LiaAbdillah

42 comments:

  1. tu mmg sangat careless Lia oii...aishh...be extra careful next time!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, memang pon! InsyaALLAH, thanks for reminding me, Kak Sally ^^

      Delete
  2. Nasib baik la blh dpt balik...next time gantung...hihihi zaman dolu2nyew....
    Beshnyew g legoland...

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA, tulah kan.. Nasib baik dapat balik :D Gantung? HAHA, great idea! Boleh lah try~ Bestla jugak sebab ade banyak games kat sane :D

      Delete
  3. Nasib jumpa balik, lain kali hati-hati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA. tulah, kan? :) Okeyy, lain kali hati2 !

      Delete
  4. nasib baik .. org LL tu pun baik kan? kalau aimi la, menangis x berlagu takut abg aimi marah woo.. *serammm* lain kali jgn careless dah... #takenoteye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah. Naseb baik die tu baik + jujur .. HAHA, janganlah nangis aimi :) Okey2, next time dah xcareless ^^

      Delete
  5. Replies
    1. Okey2 ^.^ Thanks ingatkan Lia yang sememangnya budak careless ni! Hihi

      Delete
  6. hye lia sggah sini. lenkali hati2

    ReplyDelete
  7. And one more thing, hope lia dapat 5A. Aimi pun Upsr ni >.<

    ReplyDelete
  8. Fuhh ! Naseb baekk dpat balek ._.

    ReplyDelete
  9. pehhh! kemain panjang. akak gigih jugak nak baca. hihi
    koya ek dik? :p haha
    lepas ni jangan careless lagi, okay? wlaupun phone murah, kena hargai lagi2 kalau pemberian dari family
    nasib baik jugak pekerja dia jujur, kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA, memang panjang! Smpai ade blogger tuuuu tk sanggup nk bace,, die suh lia explain dkt chat jer.. Hehe~ Btw, thankslah akak,, sudi gak baceeee. Gigih lagi tuuu! Ha'ah,, KOYA xD
      insyaALLAH, nanti tak careless lagi dah :D Yerpp, kena hargai sume bnde tuuu.. Haa, tulah.. Naseb pekerja tu jujur :)

      Delete
  10. Assalamualaikum.
    akk pun pengguna corby jgk. pernah jgk tiba2 TERhilang. gelabah mencari ingatkan tiggal dkt rumah makcik ke ape, tgk2 dlm keta je -_-" HAHA! Lia bernasib baik kn dpt fon tu blik. walau pun just hp corby tapi tetap sayang kan.. hihi..

    jom singgah blog akk --> http://gadissirama-rama.blogspot.com/2013/10/jom-join.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, kite geng :D Tapi, abah Lia cakap nak bagi lia pakai phone baru. Hmmm, tengok dulu lpas dapat result . Lol, dalam kereta? HAHA, okey lah tuu. Tak lah lama dan jauh hilanggg.. Yup, walaupun corby, tetap sayang :) Okeyy2, ade mase nanti Lia singgah ! :)

      Delete
  11. teringat pulak hari tu aya handset aya pun tercicir masa gi kursus..nasib jumpa balik dalam dewan kursusjatuh celah kerusi..sep sikit! sama2 careless..hee. btw awak kelantanese ke?saya pon ore kelate :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa, naseb baik kat celah kusi jer :D Haha,, sep skettt sbb same2 careless ! Pokk *bunyi high5* wkwk.. Tapi, len kali dah takleh careless.. XD Nope, Lia bukan orang kelantan tapi,, orang Terengganu.. Hehe,, tapi xpe,, same2 dari Pantai Timur.. Kan kan? :D

      Delete
  12. Ika kalau nset hilang aduhh rasanya dh nangis kot.. sebab my parent tak sporting la, mesti kena marah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha,, kena marah bukan sebab ape, sebab nak ajar kita menghargai.. Kan ? :)

      Delete
  13. Syukurlah.. lepas nie kena lebih alert dan beware!

    ReplyDelete
  14. nasib baik lah tak hilang ea dik. nasib baik pekerja dia jujur. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah. tulah, kan? Naseb la tak hilang and pekerja die jujur ^^

      Delete
    2. kalau dapat yang tak jjur mahu putih mata agaknya. hehe

      Delete
  15. lain kali kena hati2 taw dik...bila hp hilang trasa risaunya..kak lyeen dah 3 kali hilang dan kwn2 selalu dah ingatkan..hahaha..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha memang kena hati2 :D 3 kali? Fuyyoo, boleh jadi legend nii. Wkwk XD

      Delete
  16. handset nie salah satu barang penting kalau tiada rase mcm putus cinta...hihihi...hati2 yer lain kali adik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa, memang pon.. Salah satu barang yang penting. Mase mula2 dulu rase macam .. erkkk.. erkk.. haha. Sbb dh biase melekat dengan phone. InsyaALLAH, nanti hati2 :D

      Delete
  17. nasib baik tk hilang. wlaupun henpon tk canggih ke apa tapi selagi kita beli pakai duit kita, ia tetap berharga. henpon akak lagi lapuk, nokis C1 je :p akak ni jenis yg malas sikit nk ambik tau pasal gadjet phone ni tapi kalau bab kamera num 1. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, yelah kan ? Huhu, lapuk takpe,, asalkan boleh guna and takde masalah.. HAHA, akak mesti suke camera :D

      Delete
  18. alhamdulillah, dapat balik...
    dear, pm alamat. ole2 dari korea from : http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/2013/11/counting-to-korea-day-to-go.html
    pm alamat sini : https://www.facebook.com/pages/Aku-vs-diA/158921214214392

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yerp, alhamdulillah, naseb dapat balik ^^ Wahhh, nak bagi ole2 ker ?? Terima kasih Kak Sha Dhira ! Nanti Lia pm kayh? :D

      Delete
  19. Nasib worker tu yang ambik phone lia, kalau orang lain entah apa la yang jadi. kalau leen yang jadi lia, dah nangis kot. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, tulah. Cikgu Lia pun cakap camtu. Kawan Lia pon cakap same mcm akk, die akn nangis. hehe XD

      Delete

Your comments are highly appreciated :')