Monday, 4 March 2013

Tips: Benda Yang Perlu a.k.a Wajib Ada Dalam Setiap Blog


Panda, Bear
Comelnye cupcake~

Assalamualaikum.

Perhatian! Entri ni Lia cerita pasal widget sahaja ye !

See, tajuk harini. Panjang gila ! #panjangbest! Heee.. Okay, harini Lia nak share ngan korang benda yang perlu a.k.a wajib ada dalam setiap blog! Maknanya, tak sempurna la blog korang kalau xde benda-ii ni. Errkk, yeke? Pandai-ii je -.-

Okeh, teruskan membaca kalau nak tahu benda apa yang wajib ada dalam blog korang tuuu~ #skemaayat.

Follow Widget.

Haaa, benda ni wajib ada dalam blog korang. Jap-jap.. Taktau macam mana ghupe widget tu? Hah! Jangan risau Lia dah printscreen.. Meh tengok~

Kalau takde macam mana diaorang nak follow blog korang yang cun melecun tuh, kan? So, silalah letak widget tu ya..

Archive

Okeh, yang ni pun penting ape. Lia dulu ingat tak penting. Tapi, sebenarnya penting. Kenapa penting? Supaya senang orang nak baca entri korang yang lepas-lepas tu. Manalah tahu blog korang ade silent reader ke .. Tapi, lepas takjumpa entri yang diorang cari sbb xde archive, dia terus bersara dari jadi silent reader kat blog korang. Kesian pulak korang nanti sebab dah takde silent reader :p

Cbox / Chatbox

Benda ni sangat penting untuk orang tinggalkan jejak diorang. Lia pernah sekali tu semangat nak bw ni, tiba-ii sampai dekat satu blog ni, xjumpe cbox. Merata-rata cari tapi, tak jumpa pon. Batang hudung pun tak nampak! Last-last hilang mood nak bw T^T

Pastikan cbox korang senang orang jumpa. Nak hide pon agak-agak lah ye !

Comment box a.k.a Kotak Komen

Entri meletup kebabooom! Orang pun nak tinggalkan komen Tapi, bila klik comment box tak muncul. Laju-laju Lia akan pangkah tab tu -.- Perkara ni selalu terjadi terutama bagi pengguna blogskin. Kan? So, untuk pengguna blogskin korang kena setting komen tu kepada Pop-Up Window baru orang boleh nak komen. Kan? 

Okeh, tu je untuk harini. Penat perah otak tau -.- Kalau nak re-post please letak credit, kay? *bajet ade orang nak re-post. ptuiih .Bye, assalamualaikum. Hope tips-tips ni membantu korang!

10 comments:

Your comments are highly appreciated :')